Literatura brasilera

La literatura brasilera és la literatura escrita en portuguès per brasilers o al Brasil, incloent treballs escrits abans de la independència del país, en 1822. Al llarg dels seus primers anys, la literatura brasilera va seguir les tendències literàries de Portugal, mentre que gradualment va passar a un estil d'escriptura diferent i autèntic en el transcurs dels segles XIX i XX, en la cerca de temes veritablement brasilers i l'ús de formes brasileres.

El portuguès és un idioma romànic i l'únic idioma oficial del Brasil, junt amb el llenguatge per a sords (Libras). Líricament, el poeta Olavo Bilac, el va definir com " (...) desconhecida e fosca./ Tuba d'alto clangor, lira singela,/ Que tens o trom e o silvo da procela,/ E o arrolo da saudade e da ternura! ", que es tradueix més o menys com "(...) desconegut i fosc,/ Tuba de lira alta i senzilla,/ que sosté la trompeta i el xiuxiueig de la tempesta/ I el cant de la saudade i de la tendresa!".[1]

El premi literari més significatiu en llengua portuguesa és el Premi Camões, que si bé s'entrega a Portugal, el comparteix amb la resta del món lusòfon. A finals de 2021, el Brasil comptava amb tretze guanyadors del premi.[2] El Brasil també té la seva pròpia acadèmia literària, l'Acadèmia Brasilera de Lletres, una organització cultural sense finalitat de lucre per a perpetuar la cura de la llengua i la literatura nacionals.[3]

La literatura brasilera ha estat molt prolífica. Tenint com a naixement la carta de Pero Vaz de Caminha, el document que marca el descobriment del Brasil,[4] la literatura del país ha abastat diversos escriptors significatius. Entre els principals, figuren els novel·listes Machado de Assis, Guimarães Rosa, Jorge Amado, Clarice Lispector i Graciliano Ramos; poetes com João Cabral de Melo Neto, Mário de Andrade, Carlos Drummond de Andrade, Vinícius de Moraes, Antônio Gullar i Manuel Bandeira; dramaturgs com Nelson Rodrigues i Augusto Boal, i crítics i teòrics literaris com Antonio Candido i Otto Maria Carpeaux, entre altres.

  1. Arnaldo Nogueira Jr. «Olavo Bilac - Lнngua portuguesa». Releituras.com. Arxivat de l'original el 2018-07-12. [Consulta: 26 gener 2017].
  2. «Prêmio Camões de Literatura» (en portuguès). Biblioteca Nacional do Brasil, 2021. Arxivat de l'original el 2016-03-16. [Consulta: 19 febrer 2022].
  3. «Quem somos» (en portuguès brasiler). Academia Brasileira de Letras. Arxivat de l'original el 2017-12-20. [Consulta: 26 gener 2017].
  4. Vaz de Caminha, Pero. A carta de Pero Vaz de Caminha (en castellà).  Arxivat 2022-02-19 a Wayback Machine.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search